Preskoči na glavni sadržaj

Otkrivanje Nove Vesi by Veronika Koprek

Zovem se Veronika Koprek i svih 18 godina svojeg dugog života živim u Novoj Vesi Petrijanečkoj. To je malo mjesto, ali nastanjeno ljudima velikoga srca. Ovo simpatično selo, koje pripada Općini Petrijanec, dom je za oko 900 stanovnika. Smjestilo se 8 kilometara od Varaždina što mu omogućuje da bude savršeno utočište za bijeg u prirodu i sklonište od užurbanosti grada, a da mu on bude nadohvat ruke. Kao što su interesi i talenti stanovnika Nove Vesi veliki i različiti, tako je bogata i zanimljiva ponuda proizvoda koji se kod nas mogu kupiti. Većina obitelji se bavi poljoprivredom bilo to kao glavnim ili sporednim izvorom prihoda stoga nije ni čudo da sve vrvi od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava tj. OPG-ova.
Ako biste se željeli počastiti vrhunskim kravljim mlijekom i sirevima obavezno posjetite OPG Snješka Šipek, OPG Draženka Cvetko te još nekolicini obitelji, ako pak više preferirate onaj kozji ništa ne brinite imamo i toga. OPG Moravec osvajač je brojnih medalja za svoje proizvode, svoj OPG kao i naše malo mjesto predstavljali su čak i u emisiji Večera za 5 na selu. Kako bi upotpunili onu frazu zemlje u kojoj teče med i mlijeko za vrhunski med možete se obratiti obitelji Habulan i njihovim pčelicama koje su redoviti gosti na našim cvjetnim livadama.
Kod nas možete kupiti sve sastojke za jedan zdravi obrok. Adresa za nabavu ekološkog povrća i zlatnom medaljom okrunjenog bučinog ulja je OPG Darko Šipek. Ako se pak želite sami iskušati u uzgoju povrća i ispuniti svoje vrtlarske snove u tome Vam može pomoći OPG Pavlović svojim vrhunskim sadnicama. Za sve one kojima je voće ipak draže od povrća tu su OPG Martinčević sa svojim domaćim i slatkim jagodama koje su, provjerena informacija, neizostavan sastojak laganih ljetnih deserata te OPG Kovaček sa neizbježnom kraljicom voća, jabukom. Svaka čest povrću i voću, ali neizostavni dio svakog domaćeg ručka su zagorska purica, raca ili pak guska s mlincima koju si možete nabaviti od OPG-a Ružica Lovrenčić. Osobno Vam preporučam da probate njihovog zagorskog purana za kojeg su osvojili i zlatnu medalju na izložbi u Gudovcu. Dobru hranu treba, naravno i  zaliti kapljicom još boljeg vina. Po tom pitanju na usluzi Vam stoji OPG Kovačić i njihovi podrumi.
Iako vožnja kroz Novu Ves traje kratko kući se možete vratiti s punim vrećicama krumpira, luka i zelja, a ako želite urediti svoje dvorište posjetite vrtlarstvo Škoranec, kod njih ćete naći ono što ste tražili, a i sigurna sam puno više. Ako ogladnite prije nego što stignete kući bistro i pizzerija Gaj obavezno mora biti Vaša usputna stanica. Kod nas možete naći raznu hranu za svoj stol, a također možete i naručiti stol za vašu hranu. Stolarija Jovan stoji Vam na usluzi. Idealna kombinacija uz vaš novi komad namještaja bile bi kreacije majstorice lepoglavske čipke Ivanke Divjak. Divan poklon za Vaše najmilije možete naći na facebook stranici K-suveniri. Nakon uživanja, igre u prirodi i vjetra u kosi, možda ste si pokvarili frizuru ili slomili nokat, vaše probleme će tad riješiti mlade dame u Royal M frizerskom butiku.


Kao što ste već mogli pročitati naše je mjesto bogato ljudima raznih vještina i zanata, ali mu također  tradicionalno, svake godine organizira DVD Nova Ves . Ne samo da  se možete zabaviti navijajući za najdraži DVD, nego vidjeti pomoću čega i kako se nekad gasio požar. Sreću možete iskušati uz tombolu koja donosi brojne vrijedne nagrade. Uz natjecateljska sportska događanja često se organiziraju i ona humanitarna za pomoć članovima naše zajednice kojima je potrebne. Da nastavimo u humanitarnom tonu, neizbježno je spomenuti i udrugu Udruga „Nova Ves u srcu“ koja uvelike doprinosi i pomaže lokalnoj zajednici te je uvijek svima na raspolaganju. Ljepota sela i gostoprimstvo mještana često nam privuku drage i rado viđene goste i prolaznike. Stoga nam je bila čast ugostiti mnoštvo mladih na križnom putu te Hodu franjevačke mladeži. Možemo se pohvaliti da smo bili
stanica za okrijepu biciklistima sudionicima na susretu ljubitelja starih bicikala. To nije naše jedino iskustvo s biciklima, naime Nova Ves je dio ciklo-turističke rute Varaždinske Županije „Od dvorca do dvorca“ kojoj je cilj obići dvorce Hrvatskog zagorja na dva kotača. Ovo je izrazito velika prilika za promidžbu djelatnosti i veću prodaju naših proizvoda no smatram da ona nije dovoljno iskorištena. Par mojih prijedloga za još veću rentabilnost ove pružene prilike glasi: poboljšanje stanja kolnika te nogostupa koji prolaze kroz naše mjesto, pomoć vlasnicima OPG-ova za postavljanje reklama kako bi bili što uočljiviji te izgradnja „odmorišta“ za bicikliste koje bi sadržavalo spravu za pumpanje guma kao što je one na benzinskim crpkama, komplet klupica i stolova te jednu veću oglasnu ploču gdje bi biciklisti mogli pronaći sve što naše selo nudi. Dragi svi dođite, posjetite nas i uvjerite se u istinitost mojih riječi.
ne manjka prirodnih ljepota i manifestacija koje bi vrijedilo posjetiti. Najponosnije blago našega sela je Noveška lipa, zasađena početkom 16. stoljeća pokraj kapele naše nebeske zaštitnice sv. Katarine. Visoka je 18, dok joj je obujam debla impozantnih 9 i pol metara. Preko puta naše lipe, ako želite, možete odati počast kod spomenika žrtvama stradalima u Domovinskom ratu. Svim ljubiteljima sporta toplo preporučam da svoje vještine iskušaju na našim nogometnim i odbojkaškim igralištima te mogu odigrati još košarku i stolni tenis. Obavezno pratite naše facbook stranice za nove informacije o održavanju raznih sportskih natjecanja i turnira, čiji su domaćini i organizatori često mještani Nove Ves. Na temu natjecanja valjalo bi spomenuti i
ono starim zaprežnim špricama DVD-a koje  tradicionalno, svake godine organizira DVD Nova Ves . Ne samo da  se možete zabaviti navijajući za najdraži DVD, nego vidjeti pomoću čega i kako se nekad gasio požar. Sreću možete iskušati uz tombolu koja donosi brojne vrijedne nagrade. Uz natjecateljska sportska događanja često se organiziraju i ona humanitarna za pomoć članovima naše zajednice kojima je potrebne. Da nastavimo u humanitarnom tonu, neizbježno je spomenuti i udrugu Udruga „Nova Ves u srcu“ koja uvelike doprinosi i pomaže lokalnoj zajednici te je uvijek svima na raspolaganju. Ljepota sela i gostoprimstvo mještana često nam privuku drage i rado viđene goste i prolaznike. Stoga nam je bila čast ugostiti mnoštvo mladih na križnom putu te Hodu franjevačke mladeži. Možemo se pohvaliti da smo bili stanica za okrijepu
biciklistima sudionicima na susretu ljubitelja starih bicikala. To nije naše jedino iskustvo s biciklima, naime Nova Ves je dio ciklo-turističke rute Varaždinske Županije „Od dvorca do dvorca“ kojoj je cilj obići dvorce Hrvatskog zagorja na dva kotača. Ovo je izrazito velika prilika za promidžbu djelatnosti i veću prodaju naših proizvoda no smatram da ona nije dovoljno iskorištena. Par mojih prijedloga za još veću rentabilnost ove pružene prilike glasi: poboljšanje stanja kolnika te nogostupa koji prolaze kroz naše mjesto, pomoć vlasnicima OPG-ova za postavljanje reklama kako bi bili što uočljiviji te izgradnja „odmorišta“ za bicikliste koje bi sadržavalo spravu za pumpanje guma kao što je one na benzinskim crpkama, komplet klupica i stolova te jednu veću oglasnu ploču gdje bi biciklisti mogli pronaći sve što naše selo nudi. Dragi svi dođite, posjetite nas i uvjerite se u istinitost mojih riječi.

Još nekoliko fotografija iz Nove Vesi:



















Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Malo mi za sreću treba

Često se navečer zaletim na Aquacity kako bih pokušao fotografirati poneki lijep kadar zalaska sunca. Uvijek imam isti problem, vozim se prema našem "moru" i razmišljam ima li mnogo ljudi, koji objektiv staviti, hoće li mi se posrećiti s vremenskim prilikama... Gledam prema nebu, tražim idealan položaj oblaka, gledam koliko je sati jer mi je već mnogo puta za koju minutu "pobjeglo" ono što sam htio ovjekovječiti. S druge strane mogao bih doći sat ranije i čekati, no u mojem dnevnom rasporedu je to ponekad neizvedivo. Tako sam krenuo i 8.4., ali ovaj put zaista malo ranije. U vrijeme korona virusa imam ipak malo više vremena navečer, pa sam uz Kristinu šetao stazama Aquacityja gledajući koliko više potencijala ta lokacija ima, a opet nikako da se i neki mali detalji srede. Šaht na stazi već dugo čeka žrtve koje će iskusiti njegovu dubinu, poneke građevinske "instalacije" naružnjuju okoliš, ali ako se okrenete prema jezeru sve to zaboravite i voda vas smiri.

Iz magle promatram te.

Volim kasne trenutke u prirodi. Ponekad u napadu fotomanije sjednem u auto i odem u varaždinsku divljinu. Vozeći se makadamom uz nasip prema Strmcu Podravskom razmišljam kako bi mi dobro došao neki terenac, mali, rabljeni, samo da ne derem svoj jedva zasluženi autić makadamom i šumama. Ali ljubav prema fotografiji i prirodi je jača. Uvijek me navuče na neki put u divljinu. Pazim. I operem auto poslije. To mu je nagrada za pretrpljene lokve, blato, pijesak...  Večeri uz Dravu su prekrasne. Moj dan se stišava, mnogim životinjama tek počinje. Polako izlaze iz šuma bliže cesti, prelaze polja, u tišini i zaštiti sumraka traže hranu. Jedne takve večeri je nastala i fotka gore. Isključio sam svjetla nadajući se vidjeti koju srnu i ono - u sridu! Baš se lijepo namjestila i gledala u daljinu što se to zbiva. Ja se zbivam, dušo, ja. Lagano sam stao koso preko puta i otvorio prozor. I dalje gleda. Taman za par fotki u nizu. Zatim je skočila u šumu. Uvijek mi se u prvom trenu pojavi sumnja